ФАРҒОНА СОМОНИЙЛАРИ ТАРИХИДАН ЛАВҲАЛАР - Юлдашев, Саиданварбек (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2023)
Мақолада илк бора тарихий манбалар ва адабиётларга асосланган ҳолда сомонийлар сулоласидан бўлган Фарғонанинг волийлари: Аҳмад ибн Асад, Абул Ашъос Асад ибн Асад,Исҳоқ ибн Аҳмад, Муҳаммад ибн Исҳоқ ва Муҳаммад ибн Асадларнинг фаолияти ёритилган. Водийда сомонийлар ҳукмронлиги ўрнатилиши арафасидаги сиёсий вазият, сомонийлар ҳукмронлигининг Фарғонада ўрнатилиши, 823 ва 828 йиллардаги воқеалар, Наср ва Исмоил орасидаги низолар, Х аср бошида юз берган бир неча исёнлар ва буларнинг натижасида Фарғонанинг сомоний волийлар қўлида кетиши жараёнлари ҳам тадқиқи этилган.